У Чернівцях та Тульчині на Вінниччині вшанували пам’ять жертв Голокосту

 

У Чернівцях 27 червня 1941 року фашистські карателі скинули з мосту та розстріляли дванадцять євреїв, а через роки поряд з цим місцем встановлено пам’ятник цим безвинним жертвам. В день цієї сумної дати до пам’ятника  прийшли, щоб віддати шану та покласти квіти представники райдержадміністрації, районної ради, бібліотекарі району, громадськість.

Звертаючись до присутніх голова районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віктор Тітус, зазначив: «У День скорботи і пам’яті ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися!».

Він додав, що «Розстріл євреїв у селищі Чернівцях – це лише одна із страшних подій, пов’язаних із винищенням євреїв у нашому районі. Масові розстріли єврейських сімей відбувалися також і в таких селах, як Борівка, Бабчинці. Очевидці тих подій розповідають, що окупанти примушували  їх самих викопувати величезну яму, і чоловіки мовчки копали, а жінки без жодного крику і сліз тримали дітей за руки і наказували їм не плакати. Після довгої автоматної черги всіх розстріляних було скинуто до ями і загорнуто землею. Але ще до пізньої ночі ворушилася земля, тому що багатьох туди вкинули ще пораненими і живими».

chernivci_golokost1 chernivci_golokost3 chernivci_golokost4

Тульчинська районна організація Партії також приєдналася до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та хвилиною мовчання вшанували  пам’ять жертв Голокосту, підтримавши Всеукраїнську традицію «Запали свічку».

tulchin_golokost